BLOG


Welkom op de blogpagina van Lieke Coaching. Hier vind je alles wat je wilt weten over de psychologie achter je eetgedrag en concrete tips om je verstoord eetgedrag (bv eetbuien) en negatief zelfbeeld te doorbreken.

 

Ga in gesprek met je innerlijke saboteur

Heb jij het gevoel dat er een deel van jou is die jou constant saboteert?  Een deel dat niet wil veranderen? Een deel van jou dat niet zonder de eetbuien kan? 

 

Een duiveltje op je schouder, die jou er telkens van overtuigt dat veranderen niet mogelijk is? 

 

Lees dan zeker even deze blog tot het einde 🙏🏻 

 

Lees meer »

Impulsief eetgedrag doorbreken

Je ploft na een lange dag werken, voor de kinderen zorgen en het huishouden regelen op de bank. Even rust! Maar als snel begint de onrust weer. 

 

Je voelt de drang om te eten steeds sterker worden en direct begint het mentale eetgevecht. Wel eten, niet eten, wel eten, niet eten...

 

De angst om door te slaan is groot, omdat dit inmiddels elke avond gebeurt. En ook op andere momenten als je alleen thuis bent. 

 

En ondanks dat je niet wilt eten, grijp je toch naar eten. Klinkt dit herkenbaar, dan is deze blog voor jou.

 

Lees meer »

Verstoord eetgedrag door ongezonde coping

Wat doe jij als het leven even tegenzit? Op welk gedrag val je dan terug? Hoe maak jij het leven dragelijk voor jezelf?

 

Dat zijn vragen die over COPING gaan. Coping wordt vaak als iets negatiefs gezien. Maar het is ontzettend belangrijk en waardevol om coping strategieën te kunnen toepassen in je leven. Waarom? Omdat we allemaal momenten tegenkomen in het leven, waarin het even te zwaar wordt. 

Op die momenten is het belangrijk dat je in staat bent om je leven een stukje lichter te maken. Om de zwaarte wat je meedraagt, dragelijk te maken. 

 

En dat is COPING: het dragelijk maken van...

 

Alleen soms zijn onze coping strategieën niet altijd gezond op de lange termijn. Bijvoorbeeld het inzetten van (niet) eten om het leven dragelijk te maken of jezelf te verdoven.

Daarom wil ik je in deze blog uitleggen wat coping precies is. Welke coping strategieën er allemaal zijn en hoe je bij jezelf kunt ontdekken of je bezig bent met gezonde of ongezonde coping. 

 

Lees meer »

(Eet)verleidingen weerstaan door impulscontrole vergroten

Ons gedrag wordt, even heel simpel gezegd, bepaald door twee mechanismes:

 

  1. Het vermijden/wegvluchten van bedreigende situaties (angst)

  2. Het op zoek gaan naar belonende situaties (genot)


Dat is een heel logisch mechanisme, want het vergroot onze kans op overleving. Het beschermt ons tegen gevaar en zorgt er bijvoorbeeld voor dat we blijven eten en voortplanten.

 

 

Lees meer »

Ben jij de gekookte kikker?

Het gekookte kikker syndroom. Heb jij daar al eens van gehoord? Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, maar mijn 'psychofilosofisch' brein werd erdoor gefascineerd, nadat ik het voorbij hoorde komen in een Mexicaanse misdaadserie op Netflix. Blijkt maar weer dat netflixen niet per se geestdodend hoeft te zijn.

Ik begon te googelen en kwam erachter dat het écht bestaat. Of nou ja, de metafoor althans. Ik moet eerlijk toegeven, dat ik in mijn leven al een aantal keren de gekookte kikker ben geweest.

 

Goed, ik kan mij voorstellen dat ik jouw nieuwsgierigheid heb gewekt. Dus laat ik het uitleggen.

 

Lees meer »

Zo herken je het verschil tussen emotionele en lichamelijke honger

'Maar hoe weet ik nu of ik lichamelijke of emotionele honger heb?' vroeg een van mijn cliënten vorige week.

 

Een hele duidelijk vraag, waar helaas geen duidelijk antwoord op is. Want zowel emotionele als lichamelijke honger zijn lichamelijke gevoelens. Gevoelens die elkaar ook nog eens kunnen overlappen.

 

Vooral bij erge honger, is het moeilijk om dit onderscheid te maken. Erge honger voelt immers ook erg dringend en onrustig en kan al snel uitmonden in een (emotionele) eetbui.

 

Daarom is mijn eerste advies: voorkom erge honger! Maar er is méér!

 

 

Lees meer »