Zo herken je het verschil tussen emotionele en lichamelijke honger

Gepubliceerd op 29 juli 2024 om 11:34

'Maar hoe weet ik nu of ik lichamelijke of emotionele honger heb?' vroeg een van mijn cliënten vorige week.

 

Een hele duidelijk vraag, waar helaas geen duidelijk antwoord op is. Want zowel emotionele als lichamelijke honger zijn lichamelijke gevoelens. Gevoelens die elkaar ook nog eens kunnen overlappen.

 

Vooral bij erge honger, is het moeilijk om dit onderscheid te maken. Erge honger voelt immers ook erg dringend en onrustig en kan al snel uitmonden in een (emotionele) eetbui.

 

Daarom is mijn eerste advies: voorkom erge honger! Maar er is méér!

 

 

Hoewel ik *helaas pindakaas* geen zwart-wit antwoord kon geven op de vraag van mijn cliënt, zijn we wel samen gaan onderzoeken wat voor haar mogelijke nuances zouden kunnen zijn.

 

En zo creëerden we samen een lijstje. Een lijstje dat ze erbij kan nemen op het moment dat ze eetdrang ervaart en haar helpt te onderzoeken of ze écht honger heeft of dat er iets anders speelt.

 

Wellicht kan dit lijstje jou ook helpen, vandaar dat ik het - met goedkeuring van mijn cliënt - ook met jou deel.

Lichamelijk honger komt meestal geleidelijker op, terwijl emotionele honger vaak plotseling en vooral veel *urgenter* voelt.

 

Ook zul je bij emotionele honger, de voorkeur geven aan *comfort food*, terwijl je bij lichamelijke honger meer open staat voor voedzamere opties.

 

(Mentale) onrust en gehaastheid is ook vaak een signaal, dat je te maken hebt met emotionele honger.

 

Emotionele honger is bovendien veel lastiger te bevredigen met eten, dan lichamelijk honger. Dat komt simpelweg doordat de daadwerkelijke behoefte niet bevredigd wordt.

LET OP!! Soms is lichamelijke honger ook moeilijk te bevredigen.

Dat kan met 3 dingen te maken hebben:

 

  1. Je lichaam heeft en tekort aan bepaalde voedingsstoffenwaardoor het blijft vragen om eten, totdat deze aangevuld zijn.

  2. Je hebt iets gegeten, wat je niet écht lekker vond, waardoor je geen voldaan gevoel hebt. Dit komt vaak voor wanneer je vanuit een dieetmindset eetkeuzes maakt i.p.v. te luisteren naar je daadwerkelijke behoeften. 

  3. Je hebt eerdere hongersignalen gemist, waardoor je zo'n erge honger hebt, dat je door blijft eten, ook al is er voldaan aan je energiebehoefte.

 

Nogmaals, Het is uiteraard niet zwart-wit en het kan per persoon en situatie verschillen. Daarom is het leren herkennen van & luisteren naar je lichamelijke, emotionele en mentale behoeften ontzettend belangrijk!

Liefs 🦋

 

P.s. Wil je graag aan de slag met het doorbreken van je eetbuien, overeetmomenten of emotie-eten, maar weet je niet waar te beginnen? Plan dan een gratis en geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek in. 

emotie-eten, eetbuien, overeten, intuïtief-eten, afvallen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.