De manier waarop jij met eten omgaat, is vaak een weerspiegeling van hoe je met andere aspecten van je leven omgaat. Wellicht herken jij je in het onderstaande.
- Strikte eetregels?
Waarschijnlijk heb je ook behoorlijk wat leefregels in de rest van je dag en mist er een stukje flexibiliteit en spontaniteit. Strengheid naar jezelf én naar anderen in je omgeving.
Betekent overigens niet dat je ze allemaal naleeft. Sterker nog, doordat er zoveel zijn lukt het waarschijnlijk vaak niet eens en ervaar je vaak een gevoel van falen
- Moeite om eten te weerstaan dat voor je neus staat / je aangeboden wordt?
Waarschijnlijk vind je het ook lastig om op andere vlakken je grenzen aan te geven.
Moeite met ‘nee’ zeggen. Misschien wel een klein beetje FOMO (fear of missing out)?
- Is het bij jou alles of niets?
Dat heeft alles te maken met perfectionisme. Wellicht merk je dat ook wel in je werk? Of in het huishouden.
Of je doet alles in één keer en verliest jezelf volledig in hetgeen wat je aan het doen bent, of je doet helemaal niks (verlamming). Er zit niks tussenin.
- Geen structuur of rust in je eetpatroon? Vaak snel tussendoor aan het eten? Vergeten om te eten?
Waarschijnlijk mis je ook structuur, rust en regelmaat in de rest van je dag. Je vliegt van hot naar her en hebt weinig rustmomenten in je dag. Je loopt constant achter de feiten aan.
- Telkens nieuwe diëten, challenges of (vage) hypes aan het uitproberen?
Waarschijnlijk volg je veel verschillende ‘health goeroes’ in de hoop *de magische oplossing* te vinden.
Maar écht werken aan de achterliggende oorzaken, daar kom je niet aan toe. Waar loop je eigenlijk van weg? Waar durf je niet naar te kijken?
Terwijl, als je in verbinding zou staan met je lichaam en jezelf,
dan heb je die strenge eetregels helemaal niet nodig. Je zult beter aanvoelen wanneer je trek hebt en voldaan bent.
Ook zul je veel beter aanvoelen waar jouw persoonlijke grenzen liggen en deze eren. ‘Nee’ kunnen en durven zeggen tegen eten, maar ook op andere vlakken van je leven, zonder je daar schuldig over te voelen. Want je hebt respect voor jezelf en je lichaam.
Als je in verbinding staat met je lichaam en jezelf, zul je ook veel beter kunnen nuanceren en ervaren dat het niet ‘zwart-wit’ of ‘alles of niets’ is. Elke dag een beetje voelt toch veel fijner? En door de extremen in je leven (en in eten) weg te halen, ben jij (en je gewicht) veel meer in balans.
Bovendien kun je die externe ruis veel makkelijker negeren. Want jij weet zelf precies wat goed is voor JOU. Hoe heerlijk, dat je niet meer constant met alle (voedings)hypes mee hoeft te gaan. Even één keer investeren in een persoonlijk traject om dichter bij jezelf en je lichaam te komen, is voldoende om de rest van je leven van te profiteren.
En ondanks dat je geen strenge (eet)regels meer hebt, zal je lichaam het wel ontzettend waarderen als je een stukje structuur en rust in je dag te hebben. Die stress en constant achter de feiten aanlopen is toch echt niet heel chill.
Sta eens stil, en voel eens wat jij en jouw lichaam eigenlijk nodig hebben.
Is dit alles makkelijk? Nee, want waarschijnlijk zit er meer verscholen achter jouw (eet)gedrag, dan je denkt. Onverwerkte emoties, intergenerationele patronen, culturele invloeden, diepgewortelde gewoontes, angsten en schaamte, een pittige privésituatie, een slechte stressmanagement of een slaapschuld.... en ga zo maar door.
Des te belangrijker het is om te vertragen, om stil te staan en jezelf en je lichaam beter te leren kennen.
Liefs 🦋
Wil je graag aan de slag met het doorbreken van je verstoorde relatie met eten? Maar weet je niet waar te beginnen?
Plan dan een geheel vrijblijvend en gratis oriëntatiesessie met mij in.
Reactie plaatsen
Reacties