Lage eigenwaarde gaat vaak gepaard met negatieve en irreële gedachten. Daarnaast wijzen onderzoeken uit, dat het een negatieve invloed heeft op je welzijn en je relatie met eten & jezelf.
Op het eerste gezicht lijkt het een goed idee om met eigenwaarde aan de slag te gaan. Toch kan het nastreven van eigenwaarde *schadelijk* zijn. Het is geen kwestie van in de spiegel roepen dat je er mag zijn en dat iedereen je maar moet accepteren zoals je bent.
Maar wat is *eigenwaarde* eigenlijk?
En hoe kun je jouw gevoel van eigenwaarde vergroten?
Eigenwaarde wordt vaak verkeerd gedefinieerd. Het gaat namelijk niet zozeer over de waarde die jij jezelf toekent, maar over hoe jij denkt dat anderen jou waarderen. Eigenwaarde is een interne meter die jou vertelt hoe goed je in de groep ligt. En dat is ontzettend nuttig.
En toch is het nastreven van eigenwaarde niet wenselijk en in sommige gevallen zelfs schadelijk! Want als jij constant bezig bent met vergelijken en te checken of mensen je nog wel waarderen, versterkt dit juist de negatieve gedachtes over jezelf. Het maakt je onzeker.
Vinden ze me wel leuk? Misschien vinden ze mij wel te dik? Wat zullen ze wel niet van me denken dat ik dit allemaal op eet? Zij is veel slanker en succesvoller dan mij? Je herkent deze gedachtes vast wel.
Het probleem met eigenwaarde nastreven, is dat het leidt tot een hyperfocus op jezelf. Dit kan zich ontpoppen tot een chronisch actief zelfsysteem. Hoe meer jij op jezelf focust, hoe meer je bewust wordt van de dingen waar je niet tevreden over bent. Wat leidt tot meer zelfkritiek en minder zelfcompassie.
Bovendien is een lage eigenwaarde altijd een gevolg van een onderliggend probleem. Bijvoorbeeld:
- Frustratie van een of meerdere psychosociale basisbehoeften. De basisbehoefte VERBINDING speelt hier meestal een grote rol in.
- Een foutief afgestelde interne meter (foutieve gedachtes en overtuigingen)
- Niet of te weinig toepassen van (zelf)compassie
FOCUS op het bevredigen van de basisbehoefte VERBINDING
Een van onze basisbehoeften is behoren tot een groep. Dat verhoogt namelijk onze overlevingskansen en zit daarom diep geworteld in alle cellen van ons lichaam. We worden allemaal geboren met een diep verlangen om bij een groep te behoren. Het drijft onze motivatie en ons gedrag. We scannen constant hoe goed we in de groep liggen (gezin, familie, vrienden, werk, maatschappij, online enz.) en passen ons gedrag daarop aan.
Eigenwaarde, vloeit voort uit het ervaren van VERBINDING binnen de 'groep' waartoe je behoort. Daar zitten wel twee belangrijke eisen aan.
- Je moet je gewaardeerd en begrepen voelen door die groep (binding & competent voelen).
- Je moet het gevoel hebben dat je jezelf kunt zijn zonder dat er gevaar dreigt dat je 'verstoten' of afgewezen wordt (veiligheid & autonomie).
Begrijp mij niet verkeerd. Het is nog steeds ontzettend belangrijk om je eigenwaarde te verhogen. Maar het is belangrijk om bewust te zijn van de valkuilen. Het nastreven van eigenwaarde brengt het gevaar met zich mee dat je:
- Te veel gaat vergelijken (en dat brengt je eigenwaarde vaak omlaag)
- Te veel bezig bent met presteren om je waarde te vergroten
- Te veel nadruk legt op je uiterlijk
Op het moment dat jij je veilig voelt bij de mensen om je heen, verbinding ervaart en volledig geaccepteerd wordt zoals je bent, dan hoef je ook minder bezig te zijn met 'wat anderen wel niet van je denken' en gaat je gevoel van eigenwaarde vanzelf omhoog 🚀.
Focus dus niet te veel op het vergroten van eigenwaarden, maar:
- Op het creëren van een fijne omgeving om je heen. Denk hierbij ook aan mensen die je op social media volgt.
- Op het goed afstellen van jouw 'interne meter'. De gedachtes, aannames en overtuigingen die je hebt, kloppen namelijk vaak niet.
- Ga aan de slag met het toepassen van zelfcompassie. Als je een liefdevollere relatie met jezelf wilt hebben, is zelfcompassie de belangrijkste vaardigheid die jou daarbij gaat helpen.
En onthoud, waardevol ben je sowieso al. Je mag het alleen nog gaan voelen en ervaren!
Liefs 😘
Reactie plaatsen
Reacties