Een positief lichaamsbeeld is méér dan alleen tevreden zijn met hoe je lichaam eruit ziet. Het is namelijk opgebouwd uit verschillende componenten.
Dat verklaart ook waarom je lichaamsbeeld in een *split second* kan veranderen van 'het is oké' naar 'mijn lichaam is afschuwelijk'
- door een reflectie van jezelf in een etalageraam
- door het aantrekken van een spijkerbroek die net uit de was komt en dus opeens heel strak zit
- door een opmerking die iemand maakt over je lichaam
- door een negatieve overtuiging die opeens weer actief wordt
- door hormonen die door je lijf gieren.
Lees verder voor de vijf verschillende componenten die invloed hebben op je lichaamsbeeld + één tip die je kunt toepassen om elk onderdeel te verbeteren.
5 componenten die jouw lichaamsbeeld beïnvloeden:
1. Je perceptie
= De manier waarop jij jezelf ziet in de spiegel, op een foto, op video, enz.
> TIP: Ons brein legt automatisch de focus op alles waar je niet tevreden over bent. Het is daarom jouw taak om actief op zoek te gaan naar de dingen waar je wel tevreden over bent.
2. Je cognitie
= De gedachtes en overtuigingen die je hebt over je lichaam.
> TIP: We hebben van nature een negatief brein (overlevingsmechanisme). Wij moeten zelf voor een positieve balans zorgen, door gedachtes te toetsen en te nuanceren. Dat je een bepaalde gedachte hebt, betekent namelijk niet dat deze klopt, je helpt, of dat je er naar moet handelen)
3. Je affect
= De gevoelens die je hebt over hoe je eruitziet.
> TIP: Jouw gevoelens hebben altijd een functie: ze willen je ergens voor beschermen. Wees nieuwsgierig en vraag jezelf af waar deze gevoelens vandaan komen en waar ze je voor willen beschermen.
Is er daadwerkelijk gevaar?
4. Je omgeving
= Het cultureel lichaamsideaal en de manier waarop de mensen om je heen naar het lichaam kijken, over het lichaam denken, enz.
> TIP: Kijk eens kritisch naar je sociale (media) omgeving. Geven ze jou een goed gevoel over je lichaam, promoten ze lichaamsacceptatie, of benadrukken ze juist dat jouw lichaam niet goed genoeg is. Ontvolg of neem afstand van mensen die jou een slecht gevoel geven over je lichaam.
5. Je gedrag
De acties die je onderneemt als reactie op hoe jij je lichaam ervaart.
> TIP: Doe je dingen die (indirect) bevestigen dat je lichaam niet oké is? Zoals bepaalde kleren niet aantrekken, situaties vermijden, diëten? Maak een lijst met activiteiten die je leuk vindt om te doen. Welke van deze activiteiten kun je doen met het lichaam dat je nu hebt. Doe daar méér van!
Reactie plaatsen
Reacties